Vad är vanliga medborgares roll i samhället?

Vad är ditt syfte? I dessa upphetsade tider är det kanske bra att ställa sig själv den frågan. Väldigt många medborgare jobbar, äter, sover och fyller i blanketter. Deras liv är ofta fyllda med oro. Hur kommer det att gå för barnen i skolan? Räcker vår lön? Hur skall jag hinna? Kommer min utbildning att räcka?

Så går åren. Vi försöker hela tiden konsumera oss en status genom att ha ”rätt kläder”, ”rätt bil”, ”rätt telefon” osv. Men för att kunna göra det måste vi hela tiden fortsätta i ekorrhjulet som upptagna små bin. Vi försöker pressa in sociala relationer i våra pressade scheman men jobbet går alltid före.

Vi blir tillsagda av våra ledare att alla måste jobba för att upprätthålla välståndet och tillväxten. En dag vaknar man upp och är 65 år. Man upptäcker att pensionen inte riktigt räcker och man har inte hunnit med dom saker man drömde om som tonåring. Dom sociala kontakterna har man inte hunnit odla eftersom att man varit för upptagen att springa i ekorrhjulet. Varför lever vi på detta sätt? Är detta ett framgångsrikt samhälle?

Bland våra ledare verkar det finnas ett konsensus att arbete är det viktigaste för en människa. Vissa politiker anser t o m att människor bör ryckas upp med rötterna för att flytta dit jobben finns. Att den enskildes sociala struktur slås sönder verkar dom tycka är oviktigt. Det enda som spelar någon roll är att man fyller ”fabrikerna”. Detta oavsett om denna fabrik producerar strunt som världen egentligen klarar sig bättre utan. Är inte vi vanliga medborgare då reducerade till ”arbetsenheter” vars enda syfte att tjäna andra människor som förmodligen redan är väldigt rika. Som tack får vi äta smulorna som ramlar ner från bordet. Är detta vårt syfte?

Ojämlikheterna i samhället har ökat kraftigt dom sista decennierna. Detta med stor hjälp av i princip alla riksdagspartier. Varför hjälper vi dom med den saken genom att rösta på dom? Dom målar upp en bild av verkligheten där dom framställer det som omöjligt att göra på något annat sätt. Ungefär som att påhittad ekonomi är någon slags naturlag och vårt samhälle är resultatet av det.

Borde inte ett samhälles viktigaste uppgift att ta hand om varandra. Att odla vänskap och kärlek. Att inte ställa människor och grupper mot varandra för att konkurrera om i princip allting? Konkurrens ger kanske effektivitet men det kostar även i vänskap, gemenskap och samförstånd. Borde vi inte sluta skapa behov, genom reklam och marknadsföring, och istället fylla dom verkliga behoven vi har. Mat, omsorg, kärlek och värme. Borde vi inte leva liv som garanterar att vi lämnar världen lite bättre efter vårt korta besök i jordelivet?

Borde inte vi alla sätta oss ner och fundera på hur vårt drömsamhälle skulle se ut? Hur skulle ni vilja leva era liv och vad skulle ni vilja fylla det med? När ni funderat klart tycker jag att ni alla skriver ner det och delar det med er omgivning.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.