Reklamens roll i vårt samhälle

Reklam påverkar våra åsikter och våra värderingar. Tro inget annat. Företag och institutioner runt om i världen skulle inte lägga tusentals miljarder på reklam om det inte fungerade. Men en förutsättning för att man skall kunna ägna sig åt påverkan genom reklam är att man har gott om pengar. Mycket gott pengar. Den som har mest pengar kan köpa dom bästa reklamplatserna och därmed påverka mest människor. När det gäller reklam så är det inte alltid så enkelt att den säger åt oss vad vi skall tycka eller drömma om. Den manipulerar våra värderingar.

Det är kanske inte så farlig om det är så att reklamen får oss att välja en tandkräm över den andra men reklamen har krupit in under samhällskroppens skinn och blivit en så pass naturlig del att få ifrågasätter den. Det fanns t ex en tid då föräldrar kraftigt motsatte sig reklam riktat mot barn. Eller reklam för tobak och alkohol. Idag är det få som bryr sig i den frågan. Reklam påverkar och det är dom som har mest pengar som kan köpa den mest effektiva reklamen.

Vad fostrar oss reklamen till för människor? Som jag ser det gör den oss främst av allt till goda konsumenter som hela tiden måste köpa nya saker för att ge oss känslan av gemenskap. Få vill komma i kläder och utrustning som andas förra årets modell. Om vi t ex tar reklamens mästare, Apple, så kan dom få vissa av sina kunder att köa i dagar för att köpa den senaste modellen telefoner trots att kundens nuvarande telefon fungerar lysande. Inte ens nu när dom erkänt att dom byggt en telefon som är konstruerad för att åldras verkar kunderna uppröras särskilt mycket. Annan reklam är till för att få oss ändra inställning till specifika frågor. T ex finns reklam som vill få oss att vara mer välvilligt inställt på vårt försvar eller kärnkraft.

I dagens värld när klimathotet stirrar oss i ansiktet, och vi måste förändra vårt konsumtionsmönster för att åtgärda hotet, uppstår dock ett problem. Vi som medborgare är redan så indoktrinerade i vårt konsumtionssamhälle att vi inte är beredda att förändra oss särskilt mycket. Det blir en kamp mellan dom som vill att vi konsumerar för att hålla upp konsumtionen för tillväxtens skull och dom som vill rädda miljön. Reklam får oss att konsumera men vi bör konsumera mindre för att möta klimathotet. Hur många har t ex inte låtit er förföras av resebolagens reklam där sol, vita stränder och värme lockar oss till långa utlandsresor med flyg? Kampen blir då mellan vår vilja att tillfredsställa vår önskan till denna lyx och vårt samvete som gnagande påminner oss om att flyget inte är miljövänligt.

Det finns organisationer som jobbar för miljön och mot konsumtionssamhället men det blir lite tragikomiskt med tanke på hur mycket pengar t ex Greenpeace verkar lägga på marknadsföring. Två motpoler som krigar med varandra fast båda använder samma vapen. Ett vapen som är en stor del av problemet.

Men om man nu inte vill påverkas av reklam? Hur gör man då? Vi har försökt hålla våra barn borta från reklam. Allt för att dom skall få växa upp som människor med ett så öppet sinne som möjligt. Men det är omöjligt att skydda dom från reklam. Inte ens reklamfri TV är reklamfri. Filmer och serier är fulla av produktplaceringar och hur många filmer från Hollywood har man inte sett där slutscenen dränks i en kaskad av amerikanska flaggor och känslomässiga tal som osar av USA-patriotism. Tror ni inte att vi påverkas av sånt? Hur många ryska filmer kan du namnet på? Det kanske inte är så konstigt att inte fler medborgare ifrågasätter Sveriges militära samarbete med USA.

Nu när barnen har nått den ålder då det är dagsatt börja använda internet så öppnas en ny kanal för reklamen att tränga in i deras sinnen. Det är reklam nästan överallt. Vi försökte lösa detta genom att installera adblocker och parentcontrol. Döm av min förvåning då jag då noterar att man inte kan läsa Aftonbladet förrän man avinstallerat adblocker. Nu kan man välja att se detta på olika sätt. Ett vanligt sätt att se på saken är följande: “Vill man inte betala för nyheter så får man stå ut med reklam”. Det första jag då undrar över är om dom som betalar för nyheterna i Aftonbladet får ha adblocker installerad? Men sen känns det som att dom som för denna argumentation inte alls förstår eller har tänkt på vad reklamen gör med oss medborgare. Är det inte underligt om tillgången till samhällsdebatten skall finansieras av dom som extremt rika med tanke på den makt som där finns?

Borde vi inte börja fundera på konsumtionssamhället och dess skadliga konsekvenser. Om vi i framtiden skall ha ett samhälle där vi inte konsumerar sönder världen så bör vi kanske först titta på reklamens roll i samhället och om det är så att medborgare skall tvingas titta på reklam, och därmed utsättas manipulation, för att kunna vara delaktiga i samhällsdebatten?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.