Religion ur en ateists synvinkel

Jag har länge funderat över att skriva någonting om religion och min syn på dess effekter på vårt samhälle. Anledningen till varför jag skriver detta just nu har att göra med mitt intresse för USAs politiska utveckling där den kristna ultrahögern nu börjar få så pass mycket makt att det verkar skadligt och destabiliserande för USA som nation. En av anledningarna till att dessa problem verkar vara de starka band som finns mellan de extrema kristna samfunden och vitmaktrörelsen där politisk makt har byggts med slagord som ”kristna värderingar”, ”tradition” och ”kristen nationalism”. Detta hopkok av värderingar puttrar sakta ihop till en slutprodukt som verkar vara fascism.

Nu är det inte bara kristendomen som är ett problem. Jag har problem med all religion. Det är nämligen någonting i religiösa människors verklighetsuppfattning som jag finner skrämmande. Då man ser sin egen verklighet som någonting annat än vad verkligheten är så kan det påverka alla andra på ett otäckt sätt. Låt mig ge några exempel:

Jag talade en gång med en muslimsk kvinna som sa: ”Gud gav oss en jord att förbruka”. När jag frågade om hon inte menade förvalta så nekade hon och argumenterade att jorden inte spelade så stor roll eftersom att man ändå skulle till paradiset senare. Inte lätt att fixa klimatproblemen om folkvalda har denna åsikt.

Vi kan även titta på abortmotståndet i USA där dom vill klassa alla aborter som mord. Förmodligen på grund av budordet att man inte skall dräpa. Men dessa galningar vill även att aborter skall förbjudas då det finns risk för kvinnans liv. Kort sagt om kvinnan dör så var det guds vilja. Vad kvinnan själv tycker spelar ingen som helst roll.

Vi bör även ta i beaktning att hela konceptet med en gud som är allsmäktig betyder att den guden inte alls är för demokrati. Den gud ni då tillber är en maktfullkomlig man. Religioner där man tillber en gud verkar av någon anledning alltid ha en man som gud. Denna gud är en gud som straffar dig om du inte gör som han säger. Hmmm… låter det som ett styrelseskick vi vill ha på jorden? Det låter lite som att dessa religioner är helt OK med ett patriarkat med fascistiska förtecken.

Om jag deklarerade att jag tror på Grumtatrollet som bor på mars och hävdar att jag måste vara ledig på onsdagar eftersom att det är min helgdag så skulle dom flesta le åt mig. Om jag sedan började argumentera att även du borde tillbe Grumtatrollet, så att även du kunde komma till hans palats på Mars när du dör, så skulle nog de flesta av er tro att jag var galen. Men om jag blev vald till riksdagen och argumenterade för att det skulle vara lagligt för Grumta-medlemmar att klippa av lilltån på bebisar med hänvisning till religiösa traditioner och religionsfrihet så skulle det nog kännas riktigt otäckt. Men om ni tänker efter så är detta beteenden som är ganska vanliga inom dagens organiserade religion. Varför är det så få som ser religion som rena vanföreställningar hos dom som utövar den? Varför skall vi ta människor som samlas i grupp och talar bebisspråk med varandra på allvar?

Jag har inga som helst problem med människors andlighet. Tro vad ni vill och tillbe den ni tycker ni behöver tillbe. MEN… Ni skall inte kunna påverka andra människors liv som inte delar er tro. Jag är ytterst tveksam om en religiös person verkligen kan vara en folkvald i ett demokratiskt land. Det finns nämligen en kärnfråga som alla religiösa makthavare borde vara tvungen att svara på offentligt: Står guds lagar över nationens lagar? Om svaret är ”ja” så borde dom vara diskvalificerad som folkvald i en demokratisk nation. Om svaret är ”nej” så är deras tro förmodligen mer av traditionell art och kort sagt ett skådespel. Politiker som ägnar sig mer åt skådespel än samhällsförbättring finns det gott om så vad spelar en till för roll?

Visst har vi en historia och ett kulturarv som är indränkt i religion vilket vi bör vårda. Men vi bör nog se det mer som historia och istället fokusera på framtiden. En framtid där vi tar logiska beslut baserade på fakta istället för att gissa oss till vad 2000 år gamla  mytologiska väsen eventuellt hade för åsikt. Jag ber er alla att se vad som händer i t ex Ungern, Polen, Frankrike och USA. ”religion, tradition och kulturarv” kan låta bra men vi skall nog vara aktsamma så att vi inte får en ilsken hord med kristna nationalister även i Sverige.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.