Vad är ”Svenska värderingar”?

När jag hör Åkesson tala om svenska värderingar så blir jag lite fundersam. Han använder ofta termen svenska värderingar i sina tal och det handlar alltid om flyktingar och invandrare. ”Man får ta seden dit man kommer” är en annan vanlig mening han häver ur sig. Med det menar han nog att om man inte delar svenska värderingar så är man inte välkommen i Sverige. Men om han nu har detta krav på svenskhet så anser jag att han bör lista vad som är just ”svenska värderingar”.

Är det att äta skinka på julafton? Att dricka sig stupfull på kräftskivan? Att vara kristen? Eller är svenskhet att vara ateist? Vad är det i Åkessons svenskhet som gör att man är välkommen i Sverige? Skulle jag ens kunna nå upp till Åkessons mått av svenskhet. Vi brukar t ex inte äta skinka till jul. Är jag då svensk nog?

Jag tror vi måste inse att den retorik som Åkesson använder bara har ett syfte och det är att skapa motsättningar och upprördhet. För det är först när människor är upprörda som dom kan blinda för den verklighet som faktiskt ligger gömd i Sverigedemokraternas politik och det är att partiet är brunt. Inte säker på vilken nyans av brunt men brunt är det.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.