Sveriges vana att tvångsförflytta folk

När jag var ung ägnade sig politikerna åt att dränera Norrland på arbetsföra människor. Mantrat var att “man måste flytta till jobben”. Det var så cyniskt att det låg förslag att även gifta människor skulle vara tvungen att flytta trots att deras partner redan hade jobb i Norr. Detta var en period som var fasansfull. Jag hade vänner som satt och grät efter att dom förlorat sitt jobb. Deras tårar kom från oron att bli tvingade från sitt hem och sina nära och kära. Detta var en mörk period som jag aldrig trodde jag skulle behöva se igen.

Nu är denna typ av diskussion igång igen fast reverserad. Nu skall alla flytta norrut, där jobben finns. Och det skall ske genom hot och tvång. Precis som förr. “Om du inte flyttar så svälter vi dig genom att neka dig erättning”.

Vi måste inse att denna politik framför allt drivs av näringslivet och dess ledord är “arbetslinjen”. Näringslivets toppar brukar skrika sig hesa om fri företagsamhet och fri prissättning. Men när det kommer till löner för arbetskraft så verkar den aldrig vara inkluderad. Låt mig ge ett par exempel.

Företag klagar ofta över att det inte finns utbildad personal i den region som dom är verksamma. Det är ingen ovanlighet. En enkel lösning vore väl att dom bekostade utbildningen av sin egen personal? Nej. Det vill dom inte göra. Det vill dom lägga på samhället. Ett samhälle där dom själva vill betala så lite skatt som möjligt. Dom vill även ha ett överskott av utbildade människor att välja bland så att dom kan hålla ner lönekraven eftersom att det fria konkurrensen endast gäller mellan arbetetstagare och aldrig uppåt när dom själva skall anställa.

Glöm aldrig att när du blir anställd så får du inte ett jobb. Arbetsgivaren köper dina tjänster eftersom att du var den billigaste av alla personer med likvärdig kompetens. Du har alltid sålt dig själv till lägsta pris.

Detta ingår i själva kapitalismens grundpelare och det är en självklarhet eftersom att ett bolag existerar för att maximera vinst. Det är det som är själva meningen med dess existens.

Så nu när regeringen vill öka pressen på arbetslösa att söka jobb i Norrland måste vi inse att detta är för att hjälpa företagen att maximera sina vinster och att regeringen fullständigt skiter i huruvida det skapar misär och olycka hos dom som blir tvångsförflyttade. Allt för att mata saltgruvorna med med starka ryggar att bära säckarna. Glöm inte att om lönen var hög nog så skulle folket flytta utan tvång.

Som avslutning skulle jag vilja säga att alla som förslår tvångsförflyttningar borde själva vara ett gott föredöme. Dom borde själva vara de första som flyttar och sedan inte lämnar deras nya hemort mer än fyra veckor per år. Vi har förvisso brist på bostäder men om inflytelserika politiker flyttar hit så borde det inte ta många dagar innan bostadsbyggandet tar rejäl fart.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.