Vänsterpartiet måste vara drivande i klimatfrågan

Det glädjer mig att se att medlemmar i Vänsterpartiet driver på sin ledning i klimatfrågan. Vänsterpartiet måste vara drivande i den frågan eftersom att Miljöpartiet mer verkar ha blivit ett miljöpopulistiskt parti där makten verkar viktigare än själva frågan som var grunden till att partiet ens bildades.

När det gäller klimatfrågan så diskuteras det ofta om hur vi skall hålla oss under 1,5 grader. Ofta låter det som att bara vi klarar det så kommer allting att lösa sig. Man kan ibland få känslan att bara vi byter till elbilar och köper kläder av återvunnen fiber så kommer allting att gå bra. Detta är dock en snedvriden bild av dagens verklighet. Vi kommer att måsta göra så mycket mer än så och vi måste göra det nu!

En sak vi först och främst måste ha klart för oss är att vi nog redan intecknat en ökning på 1,5 grader så vi kommer med all säkerhet att passera den gränsen även om vi lyckas få ner utsläppen till noll inom bara några år.

För det andra måste vi inse att en omställning idag även måste handla om hur vårt samhälle skall fungera i den nya verklighet vi redan intecknat. En sak som jag ser som självklart är att vi INTE kan konsumera som vi gjort tidigare. Kort sagt så kommer det inte att bli resor till Thailand varje år och vi kan inte göra köpcentra till våra tempel där vi dövar vår ångest genom ohejdad shopping.

Vi kan inte bibehålla arbetslinjen eftersom att vi bara bör producera sådant som är nödvändigt. Den arbetskraft som behövs till den produktionen är betydligt mindre än idag. Så hur skall vårt samhälle se ut om 15 år? Är det inte det vi måste börja tala om? Skall vi istället för att belöna människor med konsumtion belöna dom med annat för att hålla den produktion som behövs igång?

Jag tror det är dags för alla våra ledare att börja fundera och debattera hur vi skall styra vår värld i framtiden. Hur vi kan få nödvändig produktion att prioriteras samtidigt som vi avskaffar alla onödig produktion som idag bara fyller funktionen att hålla ett ohållbart ekonomiskt system under armarna. Kanske är det en sådan debatt som dessa vänsterpartister önskar av sin ledning? Jag kan då med säkerhet säga att jag ser fram emot en samhällsdebatt där vi slutar prata strunt och där vi inte talar om dagens ekonomiska system som en naturlag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.