Det är inte jag som är radikal

Det är inte bara en gång jag skrivit på Tankeverket om att vi måste ha ett nytt ekonomiskt system för att kunna möta klimatkrisens problematik. Logiken är enkel. För att ens ha en chans att klara 1,5 gradersmålet måste vi konsumera betydligt mindre. Saker måste hålla längre och nyttjas bättre. Och det skall helst ske genast.

Det skulle resultera i snabbt fallande vinster för företagen. Om folk slutar shoppa så går det fort utför för företagen. Det skulle naturligtvis få till följd att dom friställer folk och att arbetslösheten stiger. Att i den situationen agitera för “arbetslinjen” känns vansinnigt. “Vi måste rädda jobben så att ni kan köpa strunt som ni egentligen inte behöver för att rädda företagen!”. Jag hoppas att även ni hör hur fånigt det låter. Särskilt med tanke på att mänsklighetens framtid står på spel.

Om vi skall konsumera mindre och ändå behålla dagens system så skulle det innebära att ett fåtal lever i överflöd samtidigt som resten av befolkningen svälter ihjäl. Det slutar bara med väpnad revolution och sådant kan vi väl få slippa?

Jag är helt säker på att vårt nuvarande ekonomiska system inte klarar av att lösa klimatkrisen. Så länge som pengar är drivkraften i samhället kommer girigheten att vinna över medmänsklighet och förnuft. IPCCs klimatrapport verkar – för många politiker – väga lätt jämfört med riksbankens ränteprognos.

Jag har skrivit en hel del om detta och jag har engagerat mig politiskt i frågan om vårt ekonomiska system. För detta har jag blivit kallad radikal. Jag motsätter mig kraftigt att bli kallad radikal. För mig är det mycket mer radikalt att klösa sig fast i en samhällsstruktur och ett ekonomiskt system som leder mänskligheten rätt ner i avgrunden. För mig är det mer radikalt när ekonomisk tillväxt är viktigare än det vatten vi behöver för att överleva. Men se hur svensk näringsliv har klättrat ner från sina gyllene torn för att förfasa sig över att något så futtigt som människors grundvatten skall kunna riskera vinsterna för Cementa. Det tycker jag är radikalt. Jag tycker att det är radikalt när en företagsledare tjänar mångdubbelt mer än en sjuksköterska trots att dom ägnar sig åt rovdrift i utvecklingsländer samtidigt som sjuksköterskan räddar liv.

Jag finner dock en stor glädje och tröst att SVT äntligen har tagit upp problemen med vårt ekonomiska system. Jag hoppas att det inte var för sista gången utan att dom fortsätter lyfta frågan så att vi åtminstone kan ha en samhällsdebatt om vi vill fortsätta att belöna girighet eller om vi kan hitta ett system som premierar samhällsnytta.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.