Törs vi drömma om ett annat samhälle?

Kaos, kris och katastrof. Så låter det om man lyssnar på Stefan Lövén. Och allting är Vänsterpartiets fel enligt honom. Helt uppenbart är inte självrannsakan en av statsministerns starka egenskaper. Under Socialdemokraternas ledning har vi fördjupat samarbetet med NATO, vår flyktinghantering har blivit riktigt otäck och S har gladeligen skänkt pengar till redan rika vilket lett till att klyftorna ökat i samhället.

Att V till sist sätter ner foten finner jag helt normalt. Vem skulle annars göra det? MP? Knappast! Dom har redan sålt sin själ för att få sitta i finrummet och priset var MPs egen ideologi.

Titta er omkring. Är det Sverige vi har idag verkligen det Sverige du vill ha? Vi vet att vi måste lösa klimatkrisen och redan nu måste vi börja bygga ett samhälle som kan hantera de problem som klimatkrisen redan skapar och framför allt kommer att skapa i framtiden. Visst har det gjorts en del men det mesta är kosmetika än så länge eftersom att vårt ekonomiska system inte klarar av annat. Vi lever i en tid då det är dags att reformera själva grundbultarna i vårt samhälle så att det blir möjligt att avskaffa konsumtionssamhället. Vi kan inte längre skapa efterfrågan vi måste istället börja fylla behov. Vi kan inte fortsätta med ohämmad konsumtion, evigt ökad tillväxt och en närmast religiös tro på arbetslinjen. Om vi gör det kommer vi aldrig att klara klimatmålen.

Att då regera Sverige i en riktning som mer liknar amerikanska ideologier från 80-talet blandat med någon form av nyliberalism känns ganska fel för mig. Om ingen säger ifrån så kommer det sluttande planets förbannelse att helt förvandla Sverige till ett USA light. Det är ingen framtid jag ser fram emot och vi kommer inte att klara klimatmålen. Vi kommer inte heller att klara det sociala kontrakt som finns mellan staten och dess medborgare. Iallafall inte så länge som vi öser pengar över redan rika samtidigt som vi monterar ner det sociala skyddsnäten.

Att S, redan dagen efter att V deklarerat sina intentioner, plockar upp kommunal på scenen med gåvor till folket tolkar jag som att vi går mot ett extraval. Ett extraval där S förmodligen kommer att gå ännu mer till höger. Man måste fundera hur de vänsterpartister som är anslutna till kommunal ser på att deras fackförbund ogenerat kastar skit på deras parti och samtidigt ger sitt stöd till S.

Att S nu pekar ut V som sin fiende istället för våra högerpartier säger en hel del om hur dagens S ser på sin egen ideologi. Vi måste betänka att V idag nog motsvarar vad S var på 70- och 80-talet innan dom fick hybris och började sin långsamma vandring mot höger. Det känns verkligen som att S ser sin egen ideologi mer som ett hinder att överkomma istället för att se det som en moralisk fast punkt som ger vägledning i deras beslut. Den tragiska sanningen är att S inte längre är ett parti på vänsterskalan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.