Allmän statlig a-kassa från 16 år

Automatiseringen går fortare och fortare i samhället vilket gör att vi blir mer och mer effektiva. Det är en bra sak. Men en följd av det är att vi kommer att se en helt annan arbetsmarknad framöver. Om vi dessutom lägger till klimatproblemen, som borde leda till lägre konsumtion p g a ökad livslängd på produkter, så känns det kommer att bli svårt att hitta på jobb åt vår befolkning framöver.

Jag är en stor förespråkare av basinkomst. Jag är helt övertygad om att det är där vårt samhälle kommer hamna i slutändan. Tyvärr verkar det dock ta på tok för mycket tid att komma dit. Det verkar vara helt omöjligt att sälja in konceptet basinkomst till en majoritet av riksdagen. Så varför inte gå över till basinkomst i lite successivt så att alla förespråkare av ohämmad kapitalism får lite lättare att svälja pillret? Där har jag ett förslag.

Varför inte införa allmän statlig a-kassa från 16 år. Även om man studerar borde man få denna a-kassa. Bort med både studiebidrag och studielån. Jobbar man inte så får man a-kassa. Om man vill så kan man se det som en standby-ersättning för att man sitter på reservbänken redo för att hoppa in i spelet när samhället väl behöver ens kunskap och tjänster.

Facken skulle naturligtvis hata ett sådant förslag eftersom att a-kassan är deras primära rekryteringsargument. Men det borde gå att råda bot på genom att sätta ett krav på alla som får a-kassa att dom måste vara med i ett fackförbund. Om inget av de fackförbund som finns tillgängliga passar så får dom väl starta ett nytt. Moderaterna borde väl kunna köpa det eftersom att jag faktiskt tror att dom var första partiet som föreslog statlig a-kassa. Kan ha varit Folkpartiet men det är typ samma sak. Förvisso gjorde dom det mest för att kapa facket jäms med knäna men med krav på medlemskap i facket för att få a-kassa så löser vi väl det problemet.

Med detta sociala skyddsnät skulle vi utvecklas till ett modernt samhälle som inte fastnat i gamla tankebanor från industrialiseringens barndom. Vi skulle kunna ta bort arbetsförmedlingen och delar av socialtjänsten. Vi borde kunna lägga ner CSN och förmodligen stora delar av försäkringskassan om vi gör detta. Visst kunde man argumentera att många skulle bli arbetslösa om vi la ner Arbetsförmedlingen, CSN, Försäkringskassan och stora delar av socialtjänsten. Men om deras tjänster inte behövs så kan vi väl spara pengarna? För vi har väl inte onödiga jobb i samhället bara för att hålla ner arbetslösheten?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.