Vårt vrickade ekonomiska system

Ni har säkert hört talas om termen ”planerat åldrande”. Det är en term som beskriver varför de produkter vi köper inte håller så länge som vi önskar. Hur många av oss har inte irriterats över hur ofta vi måste åka till återvinningscentralen, med inte alltför gamla prylar, bara för att köpa nya som inte håller ett smack längre än dom vi just lämnat av. Livslängden på produkter verkar bli kortare för var år som går.

Hela idén med planerat åldrande är att prylar skall gå sönder så att vi köper nya. Alternativt att de fodrar dyra reparationer. Man kan tycka att företagen borde skämmas för att dom medvetet producerar en undermålig produkt. Särskilt med tanke på den ökade kostnaden för kunden och för miljökonsekvensen. Men icke… Idag kan företagen till och med helt öppet berätta att man nu kommer att öka livslängden på sina produkter eftersom att deras intjäningsmodell har förändrats. Istället för att sälja sin produkt kommer dom att hyra ut den. Då dom själva blir ägare av produkten blir det på tok för dyrt om produkten går sönder hela tiden. När jag hör detta så förundras jag över varför inte media och medborgarna blir mer upprörda? Var är uppdrag granskning i denna fråga?

Anledningen är enkel. Vårt ekonomiska system är så KORKAT att vi alla är beroende av undermåliga produkter för att upprätthålla det. Företagen tjänar pengar på detta eftersom att dom hela tiden får sälja nya produkter. Medborgarna får jobb eftersom att det behövs arbetare för att producera dessa skräpprodukter och staten får in skattepengar på medborgarnas arbete. Detta är naturligtvis en förenkling av hela systemet men fortfarande ack så korrekt.

Men varje tänkande människa måste inse hur fruktansvärt vrickat detta system är ur alla möjliga synvinklar. Jag har t ex mycket svårt att se varför vi skall premiera ”arbetslinjen” om det innebär att vi måste producera skräp bara för att underhålla systemet. Och om ett politiskt parti ens skall yttra sig i miljöfrågorna så borde de först ta avstånd från hela detta vansinniga system då systemet gör det omöjligt att klara miljömålen.

Våra politiska tänkare borde samlas och tänka ut ett nytt ekonomisk system där det premieras att skapa nyttiga, produktiva och hållbara produkter utan att medborgarna skall vara tvungna att oroa sig för sin egen inkomst och överlevnad om vi skall klara framtidens utmaningar. Men jag är inte bitter…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.