Vi behöver inte panik i samhället men vi måste se allvaret med Covid -19.

Vi skall inte sprida panik i dessa tider men vi får inte heller trösta oss med sockersöta försäkringar om hur ofarligt Covid -19 är. I dag matas vi med att det inte alls är farligt för barn och att dom inte smittar. Det hävdas att det bara är dom riktig gamla och multisjuka som är i riskzonen. Vi får höra att det inte är vettigt att stänga ner samlingsplatser. Det finns bara ett problem med dessa budskap. Världens övriga länder har gjort andra bedömningar och vidtagit andra åtgärder än Sverige. Är vi så mycket smartare än resten av världen? Vi får inte heller veta hur många som egentligen är smittade eftersom att vi inte längre testar befolkningen i Sverige som vi gjorde i början. Detta leder till att vi kraftigt håller ner statistiken för antalet smittade i samhället. Jag förstår egentligen inte varför vi ens publicerar dessa siffror i Sverige då dom faktiskt inte är relevanta.

Gå ut och läs vad som hände och just nu händer i resten av världen. Man stänger ner så mycket som möjligt eftersom att antalet döda och allvarligt sjuka står i direkt relation till antalet smittade. Dödsfallen verkar ligga 2 – 3 veckor efter smittspridningen så vi kommer att se fler och fler döda. Vi kommer även att se en ökning av döda av andra orsaker eftersom att vårdplatserna kommer att ta slut. Det är inte svårt att se detta. Det är bara att titta på alla andra länder som ligger före oss i smittspridning för att se vår egen framtid. Vi har faktiskt facit.

I Italien har vi i skrivande stund 47 021 bekräftat smittade och 4 032 döda vilket är 8,57 % av fallen. Det spelar stor roll hur många som får smittan. En av anledningarna till att så många dör har nog att göra med att sjukvården inte klarat antalet sjuka i Italien. Vi kommer nog helt säkert att se en liknande utveckling i Sverige om vi fortsätter som vi nu gör eftersom att vår sjukvård har väldigt liten beredskap för en pandemi. USA är nog det land som kommer att drabbas värst eftersom att deras president har spelat ner riskerna av smittan för att rädda börsen. Konsekvensen av det ser vi nu i bl a New York.

Det finns dom som argumenterar för flockimmunitet. Men hur skall det gå till i praktiken? Dom menar att vi skall smitta precis lagom människor i rätt riskgrupp i god ordning. Är det någon som verkligen tror att det ens är möjligt? Det känns mer som en teoretisk övning som skall ge något slags lugn till befolkningen samtidigt som smittan skulle skölja över landet som en tsunami vilket skulle få Italiens scenario att se tilltalande ut.

I Västerbotten har vi ännu inte så många smittade (vad vi vet) eftersom att vi ligger något efter Stockholm i smittspridning. Nu tycker tydligen Region Västerbotten att det är en bra idé att skidsemestrande stockholmare skall komma till Västerbotten efter att Jämtland börjat stänga ner skidanläggningarna p g a smittorisken.

Till råga på allt så har det börjat dyka upp ledare med rubriker av typen ”Hur mycket får pandemin egentligen kosta” där dom på fullaste allvar argumenterar för att vi skall strunta i att isolera oss för att rädda ekonomin. Om vi får samma utveckling som i Italien så kommer det att kosta långt mer än om vi redan nu börjar få ner smittspridningen även om åtgärderna skulle kännas drastiska. T o m USA har börjat stänga ner och dom väljer t o m att ge rena pengar till medborgarna för att minska de ekonomiska konsekvenserna.

Jag försöker inte sprida panik. Men snälla ni. Sluta låtsas som att detta är en vanlig influensa. Covid -19 kommer att sätta djupa spår i vårt samhälle flera år framåt. Så låt oss försöka hålla ner problemen så mycket som möjligt genom att sprida den så lite som möjligt. Vi behöver kanske inte stänga ner hela samhället men vi behöver definitivt inte transportera människor från områden med stor smittspridning till delar av landet som har liten.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.