Kommer vi att rädda finansbranschen eller klimatet?

Covid -19 drar över jorden och lämnar länders ekonomier slagna i spillror. Detta kommer nog att få mer långtgående effekter än själva viruset om vi inte adresserar grundproblemet med vårt ekonomiska system. Vi har idag en lånebaserad konsumtionsekonomi. Det kanske fanns ett syfte med systemet en gång i tiden men idag lämnar det våra samhällen i ett ytterst känsligt läge. Att vi skulle få en till allvarlig finanskris var det många ekonomiskt intresserade som visste. Frågan var bara vad som skulle vara gnistan som tände bålet. Nu vet vi.

Börsfallen som vi ser nu jämförs inte med senare decenniers finanskriser utan börskraschen 1929. När börsen stängde igår hade den gått ner 24,5 % sedan årsskiftet. Enligt alla experter kommer det att vara fortsatt skakigt på börserna och ingen verkar vilja säga att botten är nådd.

Vi måste inse att detta inte är en finanskris ännu utan en systemkris. Konsumtionen har fallit drastiskt och eftersom att det är konsumtionen som driver vår ekonomi så faller vinsterna. Dessutom har vi en låneekonomi vilket gör att företagen kontinuerligt måste få in pengar för att kunna upprätthålla sin verksamhet. Dom har helt enkelt svårt att övervintra utan måste snabbt kapa sina kostnader vilket betyder uppsagd personal vilket i sin tur leder till mindre skatteinkomster för staten.

Det är lite ironiskt att den konsumtionsnedgång som vi ser just nu är det miljörörelsen sagt måste ske om vi skall kunna möta klimatethotet. Så det som händer just nu visar med skrämmande tydlighet att vårt nuvarande ekonomiska system inte klarar av att den förändringen. Så om vi inte reformerar vårt ekonomiska system så måste vi välja. Antingen räddar vi klimatet eller så räddar vi finansbranschen.

När väl denna pandemi är över så är det verkligen läge för våra politiker att se över vårt ekonomiska system. Sluta ge stöd till banker, företag och finansinstitut. Skrota arbetslinjen. Dessa stöd underhåller bara ett system som vi ser är helt dysfunktionellt. Bättre att ge stödet direkt till medborgarna. Varför inte göra tre stora förändringar för att lösa detta.

  1. Riksbanken inför e-kronan och behåller monopolet på att ge ut den.
  2. Bygg ut skattekontot till ett fullödigt betalsystem (Tillåt överföringar mellan skattekonton och koppla betalkort).
  3. Inför allmän basinkomst.

Dessa tre reformer skulle i grunden förändra vårt samhälle och drivkrafterna i det. Visst är det stora förändringar men om vi än en gång ignorerar de grundläggande systemfelen i vår ekonomi så kommer det som händer just nu att upprepas igen och igen samtidigt som klimatet havererar totalt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.