Coronaviruset visar exakt hur känsligt vårt samhälle är

Det nya viruset sprids över världen. Farligheten kan diskuteras. Forskningsrönen säger hittills att ju äldre man man är desto farligare är det. Om man dessutom har tidigare sjukdomar så ökar risken ganska rejält. P g a den snabba smittspridningen har vi har ingen aning om hur farligt detta virus är förrän det värsta är över. Det är naturligtvis fruktansvärt att människor dör av sjukdomen men jag tänkte denna gång skriva om andra effekter som blivit tydliga efter att denna pandemi startade.

Börserna har rasat. Företagen skriker ut sin frustration över sina förluster och regeringen har krismöten med bankerna. Vissa människor (företagare och vissa politiska ledare) anser är börsfallen är allvarligare än dödsfallen som viruset orsakar.

Alla västländer har väntat in i det sista innan dom tar beslut som kan påverka tillväxten. Det är nämligen så att det mänskliga lidandet är underställt tillväxten. Politiker står i TV och nämner hur synd det är om alla företag i lika stor utsträckning som det mänskliga lidandet. Självklart är det synd om företagen men det är inte det primära problemet i en kris som denna. Krisen handlar nämligen inte om ekonomi utan om människor. Vår riksdag och EU har redan nu börjat tala om stöd till företagen och bankerna men inte ett ljud har sagts om stöd till invånarna. I vanlig ordning skall maktbalansen mellan fattiga och rika bibehållas. Även om bankerna har täljt guld under många år så står våra ledare redo att rädda dom ännu en gång.

Det finns någonting sorgligt över att vi har byggt ett samhällssystem som är så känsligt att vi inte klarar den minsta kris utan att genast måsta gå in och rädda de mest välbeställda i samhället. Vi har gjort stora besparingar på vår sjukvård så att vi kan bekosta skattesänkningar för de mest välbeställda. Vi har kapat i budgeten för krishantering. Allt för att spara in så att vi kan ge mer till de som tjänar mest. När väl krisen kommer så finns ingenting kvar. Ändå talar EU och vår regering om att främst rädda företagen. Varför skall vi inte rädda medborgarna först? Om dom nu vill stimulera ekonomin så varför inte bara sätta in pengar på medborgarnas konton istället för att ge bidrag till företagen? Om medborgarna har pengar så kan dom konsumera dessa pengar hos företagen. Eller hur? Men det kanske bara handlar om att bibehålla makten hos dessa som redan har makt? Men som tur är är jag inte bitter…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.