Norrland är mer än råvaror och turistnäring

SJ har nyss presenterat sin vision över framtida satsningar på stambanor är Sverige. Det intressanta är att kartan inte ens visar stora delar av Norrland. Detta har naturligtvis orsakat stor irritation i den norra landsändan. Självklart hoppade infrastrukturminister Tomas Eneroth fram i rutan och förklarade hur viktigt det var att hålla ihop Sverige. Det verkar vara politisk standard när det knorras i norr.

Många i den norra landsändan börjar vara riktigt less på att finansiera storstäderna samtidigt som servicen försvinner steg för steg. Dom börjar dessutom vara riktigt less på att det pratas och pratas om hur ”hela landet skall leva” samt hur viktigt Norrland är för landet. För det är mest bara prat. Det händer ju INGENTING.

”Men Botniabanan skall ju byggas nu” kanske ni tänker. Det är sant att man nu planerar för att bygga 13 mil järnväg mellan Umeå och Skellefteå. Men ni måste förstå att det t ex är 55 mil mellan Skellefteå och Abisko. Så vi talar bara om en liten stump av järnväg. Kuststäderna klarar sig hyfsat men Norrland är mer än bara kuststäderna. Dessutom var det förbättringar i godstransporterna som var det stora argumentet för att bygga denna stump. Kort sagt det skulle bli billigare och enklare att hämta råvaror i Norrland för att transportera vinsterna till södra Sverige. Först då blev den beslutad.

Detta synsätt lyser igenom i varje intervju med politiker. Även Tomas Eneroth sa: ”Norrland är viktigt för mig med basnäringar och besöksnäring”. Så låter det hela tiden. Det är aldrig tal om att folket här uppe borde ha något så när samma rättigheter och möjligheter som människor i storstäder bara av det enkla skälet att även vi är medborgare i Sverige. Vi betalar skatt även här uppe. Högre skatt än i Lidingö. Men den service som skatten skall garantera får vi inte.

Om politiker nu verkligen tycker att Norrland är så viktigt så kanske det är dags att återföra vinsterna från energi-, skogs- och gruvnäringen till Norrland. Eller flytta några av dom stora lärosätena till Malå? Eller varför inte ett sätta vägverkets huvudkontor i Vilhelmina? Eller ännu bättre. Flytta riksdagen till Sundsvall. Det ligger trots allt mitt i Sverige. Ni tycker kanske att jag tar i. Men jag är så less på att allt prat som bara är till för att få vår röst vid valdagen. Vi som bor här uppe måste sluta rösta på dom partier som bara pratar och pratar. Vi måste börja rösta på dom partierna som trycker på rätt knapp i riksdagen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.