Prinsessmyten måste få konkurrens

När jag lyssnar till mina barn så slår det mig att dom vill bli prins, kung eller kanske mäktig trollkarl. Jag antar att om det hade varit en dotter skulle hon ha velat bli prinsessa eller något liknande.

Jag kände att jag blev tvungen att tala med min yngsta son om hans framtida karriärval. Jag frågade honom hur hans liv skulle se ut om han var kung. Han förklarade glatt att han skulle ha livvakter och bo i ett slott.

Den första självklara frågan var varför han kände att han behövde livvakter. Tänkte han inte bli en omtyckt kung? Tydligen var han medveten om att kungar och regenter var tvungna att ha det. Han tyckte nog att min fråga var fånig eftersom att ALLA vet att en kung behöver livvakter.

Sedan frågade jag om han inte skulle tycka att det var jobbigt att städa ett så pass stort boende som ett slott faktiskt är. Då började han skruva lite på sig men han hade nog fått för sig att andra än han själv skulle städa detta slott. Då frågade jag vad han tänkte göra om ingen ville städa åt honom. Att ingen skulle vilja städa åt honom var tydligen ingenting han tänkt på. Man kan tycka att tanken skulle ha föresvävat honom. Mamma och pappa är trots allt inte helt supervilliga att städa upp på det lilla rum som han har nu.

Det slog mig hur snabbt och kraftfullt denna idé om att få andra att passa upp på en fastnar hos barn. Jag antar att alla oskyldiga barnprogram och tidningar som sprider det jag kallar ”prinsessmyten” gör ett bättre jobb än vad jag tidigare trott.

Hur många barn träffar du som säger att dom vill leva ett blygsamt liv där dom ägnar sig åt att göra liten miljöpåverkan och en stor social påverkan. Var finns dom idoler som väljer att bo i ett litet hus med så få prylar som möjligt? Jag vill se den hjälte som prioriterar mänsklig kontakt och värme istället för materiell status.

Jag förstår att många människor kommer att himla med ögonen när dom läser detta och dom kanske att jag är fånig. Men redan väldigt små barn får lära sig att t ex mode är viktigt. Det är viktigt att klä sig rätt och att ständigt ha en ny garderob. Detta trots att kläderna är fulla med farliga kemikalier, produceras i länder med mycket dåliga anställningsavtal och där materialen till kläderna ofta orsakar stora miljöproblem.

I princip alla våra idoler är födda i en tid där konsumtion är själva målet på lycka. Bli rik och bli lycklig. Eftersom att vi nog alla vet innerst inne att konsumtionssamhället inte kan leva för evigt kanske det är dags att vi får andra typer av idoler.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.