Pengar används för att få folk att göra någonting de inte gör av fri vilja

Pengar, pengar, pengar. Allt handlar om pengar. Brukar ni någonsin fundera över vad pengar egentligen står för idag? Om vi krasst tittar på vad pengar har för funktion så är det ett medel för att få någon att göra någonting som dom inte skulle göra av fri vilja.

Kort sagt kan man säga att pengar är makt. Makt att få någon att att göra någonting som dom innerst inne inte vill göra. Det kan vara allting från att få någon att gå upp kl 5 på morgonen för att stå i regnet och vänta på en buss som skall ta dom till fabriken där dom jobbar. Eller till mer förnedrande sysslor som att via arbetsförmedlingen tvingas till att jobba som telefonförsäljare för en produkt som man faktiskt avskyr. Pengar kan få oss att göra saker som vi ALDRIG skulle göra om vi inte fick betalt.

När du läser detta kanske du känner dig utnyttjad. Du knyter handen i fickan och tänker att du minsann inte skall sälja dig så billigt. Problemet är att ni innerst inne vill ha och behöver pengar. Ni behöver pengar för att få människan som jobbar på ert energibolag att gå jobbet så att ni faktiskt har värme och el i ert hus. Ni vill innerst inne att servitören krusar er lite extra när ni går på den fina restaurangen. Jobbet som ser till att ni får el är viktigt men jobbet att bära fram mat till er är faktiskt inte livsviktigt.

Det kanske är så att vi borde behålla dom viktiga jobben och dela på bördan att utföra dom. Dom oviktiga jobben kanske vi inte skall vara så rädda om. Tyvärr så vill de flesta av oss till och från bli behandlade som kungar. Vi vill att bli krusade både av försäljare och servitörer. Hur många av oss har inte drömt om en storvinst på lotto? Man ser framför sig hur man åker på en kryssning för pengarna. Det man dock sällan tänker sig är att ens önskan egentligen betyder att man vill ha makt över andra människor.

Min vilja att bli rik betyder egentligen att jag önskar makt över andra människor. Jag säger meningen om och om igen. Den beskrivningen låter inte som jag. Jag säger det några fler gånger. Ju fler gånger jag säger det desto mindre blir min önskan att vara rik.

Människans vilja och behov av makt över andra människor har gjort att vi idag har ett korrupt och helt vansinnigt ekonomiskt system. Ett system som inte får oss att göra bra saker för mänsklighetens bästa utan ett system som är konstruerat för att ett fåtal skall få mer makt över allmogen. Om vi skapade ett nytt system som faktiskt belönade bra saker skulle vi kanske få slut på krig, miljöförstöring och fattigdom. Vi skulle kanske överge vårt vansinniga konsumtionssamhälle och istället bygga ett samhälle baserat på omsorg och framtidstro.

Idag är många engagerade i t ex fredsrörelsen eller miljörörelsen. Om alla istället gick ihop för att införa ett ekonomiskt system som belönar rätt saker så skulle kanske båda deras problem lösas bättre och snabbare än vad det verkar göra idag.

Jag har i flera inlägg propagerat för att vi borde införa medborgarlön vilket förmodligen skulle vara början till slutet på vårt konsumtionssamhälle. Ni kanske tycker att detta är omöjligt och att jag är naiv. Betänk då vad en vän sa när vi diskuterade detta. ”Jag tycker vi redan har en typ av medborgarlön i form av vårt Socialförsäkringssystem”. Vi har redan en typ av medborgarlön. Problemet är att den inte är allmän, den är inte uttalad och därför inte pålitlig, och den är komplicerad. Om vi bara gjorde vårt socialförsäkringssystem allmänt, transparent och okomplicerat så skulle vi ha ett system med medborgarlön.

Steget är kortare än vad ni tror.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.