Det är svårt att se en framtid utan basinkomst

I dagens ETC skriver Birger Schlaug om basinkomst. Han konstaterar att frågan just nu inte drivs av något riksdagsparti. Men för mig är det väldigt svårt att se en framtid utan basinkomst. Basinkomst är den logiska konsekvensen av vår tekniska utveckling. Det spelar ingen roll om man är höger eller vänster. Basinkomsten kommer att vara en verklighet inom 30 år. Frågan är hur mycket energi vi skall slösa på att laga och lappa vårt nuvarande ekonomiska system innan vi faktiskt tar tjuren vid hornen och inför denna oundvikliga reform.

I princip alla är överens om att vi i framtiden kommer att kunna bygga robotar som är lika fingerfärdiga och intelligenta som vi själva. Dessa robotar kommer att kunna bygga nya robotar. Så vem skall då lönearbeta? Denna automatisering pågår redan och takten på automatiseringen ökar hela tiden. Successivt kommer våra jobb att försvinna eftersom att vi blir utkonkurrerade av maskiner. Det är egentligen en bra sak, då det frigör tid för mer kreativa sysslor, men våra ekonomiska system klarar inte av att hantera denna utveckling. Så vad finns då att göra?

Robotskatt är en lösning. Skatt på arbete blir ju omöjligt då ingen kan arbeta. Skatt på kapital är också en lösning. Men i slutändan måste medborgarna få pengar till mat och andra nödvändiga produkter. Om dom inte får det så blir det revolution vilket inte brukar vara en trevlig lösning. Så den enda logiska lösningen är att staten ger oss pengar. Om man sen vill kalla det för negativ skatt, basinkomst eller medborgarlön spelar ingen roll. Som en liten bonus skulle basinkomst dessutom bli betydligt mindre krångligt än alla bidragsformer som finns idag.

Det är dock trist att inget riksdagsparti driver frågan just nu. Vi måste nämligen börja förbereda oss för denna omställning. Förmodligen måste denna reform ske stegvis och under en lite längre period. Då är det inte bra om våra ledare drar fötterna efter sig och inte påbörjar arbetet.

Som ett första steg borde t ex e-kronan införas och ett statligt betalsystem byggas så att vårt beroende av privatägda banker snabbt minskar. Då Sverige åter har kontroll över vår valuta kan vi ta nästa steg och successivt börja införa en basinkomst.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.