Hur definierar man en valuta?

En tanke dök upp i mitt huvud för några år sedan. Vad har vi för valuta i Sverige? Vad är det vi betalar med när vi köper vårt dagliga bröd? Om vi går tillbaka ett tiotal år så var kontanter fortfarande hyfsat väl använda. Svenska kronor som man fysiskt kunde hålla i sin hand. Utgivna och garanterade av svenska staten.

När vi, i dagens kontantlösa samhälle, betalar med kort… är det då samma pengar vi använder? Egentligen inte. När vi drar vårt kort så betalar vi egentligen med bankkrediter. Inte svenska kronor. Man kan faktiskt säga att kontanter och bankkrediter är olika valutor med fast växlingskurs. För att förklara detta så måste vi först definiera en valuta. Jag har sökt efter någon som försökt definiera vad en valuta är men än så länge har jag inte hittat någonting konkret.

På Wikipedia är en valuta definierad enligt följande:

”En valuta är ett betalningsmedel för ett eller flera länder.[1] Ordet kommer ursprungligen från latinets valeo eller valere, här i betydelsen ”gälla” eller ”vara värd”.[2]”

Det står inte så mycket mer. Förvisso hittade jag en rad längre ner som handlade om alternativa valutor. Där stod det:

”Alternativ valuta definieras som en valuta som inte regleras av en stat. De vanligaste valutorna är de som företag erbjuder som lojalitetsprogram där ett visst antal poäng som tjänats in kan bytas mot varor istället för en traditionell valuta. Kryptovaluta som Bitcoin är också en alternativ valuta.[7]”

Jag har sökt i svenska akademiens ordbok men inte heller där hittat någon konkret definition. Men eftersom att en alternativ valuta är en valuta som inte regleras av en stat så måste rimligen en valuta vara ett betalmedel som regleras av en stat. Det tycker jag är en väldigt tunn definition eftersom att alla valutor regleras på ett eller annat sätt av en stat. Själv hade jag förhoppningar om att hitta en definition som sa någonting om vem som ger ut valutan eller om det är accepterat betalmedel i den stat den är utgiven men någonting sådant har jag inte hittat. Om jag skulle sätta upp en definition av en statsvaluta (centralbankspengar) så skulle den vara som följer:

  • Den skall ges ut av staten
  • Den skall kontrolleras av staten
  • Den skall vara ett allmänt godkänt betalmedel
  • Staten skall garantera valutan
  • Skatt skall alltid betalas med statens valuta

Med denna definition är bankkrediter och kontanter olika valutor. Kontanter är t ex inte längre ett allmänt godkänt betalmedel. Skatt kan inte betalas med kontanter längre. Bankkrediter är inte utgivna av staten. Staten garanterar inte heller alla bankkrediter. Insättningsgarantin är idag på 500 000 kr.

Tänk om vi bara satte rätt namn på våra betalningar. Tänk er att ni gick på affären och i kassan meddelade dom att du skall betala 1 800 bankkrediter. Det skulle nog öppna ögonen på ganska många medborgare.

Enligt mig så använder vi inte längre svensk valuta i Sverige. Riksbanken har även insett detta och har därför påbörjat jobbet med att införa e-kronan. Det är faktiskt ganska intressant att läsa vad riksbanken själva skriver om just detta. Läs gärna hela dokumentet men jag kände att jag var tvungen att göra ett utdrag ur skrivelsen. (https://www.riksbank.se/globalassets/media/tal/svenska/ingves/2018/e-kronan-och-framtidens-betalningar.pdf)

”Men låt oss tänka på vad som skulle kunna hända under en finanskris om kontanter inte längre är ett gångbart betalningsalternativ. Om vi vill ta ut pengar från en bank som känns osäker blir då vårt enda alternativ att flytta elektroniska pengar från en bank till en annan. Men i tider av finansiell oro faller ofta förtroendet för hela banksystemet så då hjälper det inte att kunna flytta pengar mellan olika banker. Ni har säkert sett bilder på uttagsanstormningar när det bildas köer utanför krisande banker på grund av att folk vill ta ut sina pengar i form av (säkra) kontanter. Det är därför centralbankspengar fortfarande är grundbulten i systemet, även om de sällan används i normala tider.

Det faktum att de finns där som ett alternativ fungerar som en slags garanti för de privata pengarna. Det är också så att vissa nyckelsystem för betalningar i allt större grad koncentreras till några få aktörer. Se till exempel på kortmarknaden där två amerikanska bolag helt dominerar i Sverige. Till skillnad från våra grannländer har vi i Sverige inte något inhemskt kortnätverk. Det betyder att vi är beroende av utländsk infrastruktur för att majoriteten av hushållens betalningar ska kunna genomföras.

Utan kontanter skulle alltså en viktig del av den svenska infrastrukturen vara helt privatägd och beroende av utländsk infrastruktur och utländska företag. Så om kontantanvändningen fortsätter att minska räcker det inte att säga att det fungerar bra i dagsläget, för framtiden kommer att se annorlunda ut alldeles oavsett e-kronan.”

Notera att riksbanken själva talar om ”centralbankspengar” och ”privata pengar”. Det är helt enkelt inte samma valuta. Enligt min mening bör Sverige skyndsamt införa e-kronan med tillhörande betalsystem så att vi som inte vill göda privatägda banker har ett fungerande alternativ.

En reaktion på ”Hur definierar man en valuta?

  1. ”Enligt min mening bör Sverige skyndsamt införa e-kronan med tillhörande betalsystem så att vi som inte vill göda privatägda banker har ett fungerande alternativ.” Du har mitt stöd Det är ett otyg att Sverige inte har kontroll på sin egen valuta.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.